piatok 29. mája 2009

Búrka

V posledných troch dňoch nám nad hlavami vysí ťažoba. Sila stelesnená v mohutných mračnách dažďovej vody a sily, ktorej sa pokúšal zmocniť i pán Tesla. A zmocnil sa. Toto ticho už samotné zabíja. Ubíja. Človek sa bojí vykročiť na ulicu a vnútri sa v deke trasie za oknom. Včera večer sme prečkali prvé bombardovanie bleskov. Bolo to hrôzostrašné no i tak fascinujúce. Plné svetla i tmy, hluku i ticha, strachu a nádeje. Po prvých útokoch nás odrezala od toho, čím je ona sama - od elektriny. Zasmial som sa tomu, hoc dedinu tým pohltila temnota.
Bol som práve vtedy von i s bratom, keď asi necelé 4 kilometre od nás dopadol tej noci prvý blesk. A po ňom neskor ďalší a ďalsí. Ako sme sa tak náhlili tmavou a prázdnou, mrtvou ulicou, po stranách nám svietil život. Domčeky so živím svetlom v oknách. Prestal som vnímať hukot búrky, ktorá v hneve nevyronila ani slzičku. Naplnila ma radosť, že nie som sám v tomto čase strachu. Že vôkol mám ľudí, čo ma podržia, keď to budem potrebovať.
Aké zvláštne, že práva v čase strachu a beznádeje nachádzame v sebe ľudskosť a lásku. Práve vtedy sme spolu, držime spolu, nikomu nenahrávame, nikoho nepodkopujeme. Máme jedného nepriateľa - Zlo, čo vzalo nám slobodu. A jedného vodcu - Dobro, ktoré nám dáva nádej.

A keď búrka pominula....

štvrtok 28. mája 2009

Milan Rúfus : Mimochodom


Nemyslím, že som lepší než tí druhý,
keď nahmatávam triezvym slovom svet.

A stvrdol v čase mäkký slovovosled,
ktorým si chlapci maľovali dúhy.

Muž cíti hlbinou.
Snáď preto jeho slová
hľadajú pravdu,
starú ako Níl.

A vydotýkané
všetkým, čo človek žil,
už nezbožňujú hviezdu zvanú Nova.

Nemyslím, že som lepší.
Možno iný.
Však pútnik tej istej
človečej domoviny.

streda 27. mája 2009

rainy day

dazd uz vydatne zmaca korienky rastlin, za co sa asi hadam posledny mesiac modlili vsetci polnohospodari a ludia so zahradkami. Aj my, alergici :-D, lebo konecne ten pel trochu usadne. Je vsak dost chladno. Odmrzaju mi koncatiny a jedine co mi zostava je zabalit sa do deky a spat. Ale je mi to luto lebo ked si tak zrekapitulujem den tak som toho moc nerobil na to aby som si mohol lahnut. Sice som sa konecne dal do cvicenia - posilujem uz akosi pravidelnejsie a to ma aj tesi. I ranajky som si ake take spravil, ale inak zeby nieco "kvalitne" porobene, to nie.

Zacal som pisat scenar. Film sa bude volat ONUS, co je z anglickeho prekladu Bremeno (alebo tiez vina). Skor to bude asi shortik, lebo asi to posielat nikomu nebudem a ak to chceme natocit my, tak to budem musiet spravit tak aby to malo cca 10 az 20 min. Aj asi viem ako ale zas ma to uz tak nenadchlo - ale nech uz aspon nieco normalne mame natocene. V podstate scenar je uz dopisany - skor by bolo dobre spravit storyboarding. A dumat ako vyriesit jednotlive sceny a efekty v nich.

A v pondelok som bol na prvej skuske v tomto semestri - z matiky. Ale velmi som sa do toho nepozeral a tak to aj dopadlo ze mam FX - tri body mi chybali. No co uz - vidime sa o tyzden :D len sa to musim uz poriadne naucit aby som to nezbabral.

Prsi ako z krhle. HA, nemusime polievat :D Dikes Boze :)

piatok 22. mája 2009

Čudo? ... čudny život... Život???_____ život

... pytate sa prečo taký zvláštny nazov? titulok? pozrite si za sebou filmy Fountain a Machinist a mozno pochopite... co sa ich tyka tak fountain sice bol cudnejsi, zvlastnejsi, tajomnejsi a myslim ze tymto jednim pozretim som ho este uplne nepochopil, ale pacil sa mi asi viac... mozno kvoli situacii v ktorej som teraz i ja. Mechanik rozprava zvlastny, mysteriozny, strasny pribeh chlapika, Trevora Reznika, mechanika... o tom ako mu jedna chyba znicila zivot, utekal pred pravdou tak dlho... ale nakoniec sa k nej dopatral a vyriesil to myslim ze spravne... na tom filme sa mi pacili detaily, s ktorymi reziser pracoval velmi opatrne a presne - mam rad ked je praca vykonana precizne.. ale Fountain? prameň... bol to... napada ma velkolepy ale myslim ze po par mesiacoch tak hovorit nebudem. Prečo umierame, prečo musime trpiet stratou blizkej osoby? V čo veriť? Sme schopný všetkeho? i zastaviť smrť? .. najviac sa mi pacilo ako reziser prekryl majsku kulturu, budhizmus, ateizmus a krestanstvo medzi seba a spravil to naozaj pekne, myslim... pre mna ako krestana to vyzeralo tak ze vsetko speje k jednemu Bohu, tomu pravemu.. a smrť? velke strasidlo ludstva, ale je to koniec? ak som spravne pochopil koniec filmu tak i reziser uz pochopil vyznam smrti. To nie je koniec. Tak ako koncil i film Knowing :" to nie je koniec, je to len zaciatok "

utorok 19. mája 2009

Máj - čas upchatých nosov

... no a trava a ine kvietky ci buriny kvitnu a my, alergici, sa dopujeme mnozstvom liekov pravidelne kazde rano, vecer a ked nepomaha tak i naobed...
Skoda, ze som alergicky na pel. Prave ja - syn farmara - treba kosit, hrabat a podobne a ja nemozem lebo pri sebemensom kontakte s kvitnucou travou mi ide drazdenim nos puknut a cievky v ociach praskaju jedna radost. Niekedy to rysknem - ked treba zahradu pokosit a tak... ale potom ten vecer je to muka - strasna muka.
Nuz, ale uz som si zvykol. Trva to vacsinou aj tak len ten maj a jun - potom to uz nie je take silne a celkom sa da...